Good Morning, Vietnam

Robin Williams maakt de legerleiding boos in Good Morning, Vietnam

Com. Centr. - vrijdag 28 juli om 22:14

© Touchstone Pictures, Silver Screen Partners III
Good Morning, Vietnam gaat over een non-conformistische radio-dj die de Amerikaanse troepen in Vietnam moest vermaken. Aangezien hij gespeeld wordt door Robin Williams, zit dat entertainen is de film zeker goed.

Op een zinderende dag in 1965 arriveert Adrian Cronauer in Saigon. Hij is de nieuwe disc-jockey van de Amerikaanse legerradio-zender en moet het moreel van de manschappen wat oppeppen.

Good Morning, Vietnam

En dat doet hij. Al snel is hij razend populair onder de soldaten, want hij draait rock-‘n-roll in plaats van saaie plaatjes en hij heeft een voorkeur voor oneerbiedige grappen.

Zijn meerderen zijn niet zo blij met Cronauer in Good Morning, Vietnam, ze vinden hem ondermijnend voor het systeem. Cronauer wordt verliefd op een Vietnamees meisje en door haar leert hij de plaatselijke bevolking kennen en ziet hij in wat zijn landgenoten in Vietnam aanrichten.

In zijn programma’s probeert hij de wrede werkelijkheid van deze oorlog aan de kaak te stellen. Geen wonder dat de legerleiding een stok zoekt om hem mee te slaan.

Robin Williams

Good Morning, Vietnam is een mooie tragikomedie die door de energieke acteerprestaties van Robin Williams als Cronauer nooit sentimenteel wordt. Williams improviseerde alle radio-uitzendingen en kan dat als geen ander. Het leverde hem een Oscarnominatie op.

De echte Adrian Cronauer, op wie het verhaal gebaseerd is, gaf aan dat de film maar voor ongeveer 45 procent accuraat is.

Hij zei dat als hij ook maar de helft van wat Robin Williams in de film deed in het echt had gedaan, hij voor de krijgsraad zou zijn gesleept.

Meer over