Goud

Verliefd op Loes Haverkort

NPO 3 - donderdag 29 juli om 21:45

© filmdepot.nl/api
Een jonge turner doet alles voor zijn sport. Tot hij beseft dat er ook andere dingen zijn in het leven.

Turntalent Timo (David Wristers) heeft een grote droom, die hij deelt met zijn gehandicapte vader Ward (Marcel Hensema): goud winnen op de Olympische Spelen.

Goud

Alles staat in het teken van dat ultieme doel. Dingen die voor afleiding kunnen zorgen houdt het duo angstvallig buiten de deur.

Totdat Timo in Goud licht geblesseerd raakt. Voor behandeling klopt hij aan bij fysiotherapeut Irene (Loes Haverkort).

Zij kneedt niet alleen zijn spieren los: door haar behandelingen ontwaakt er ook iets in Timo’s hoofd. Het zijn gevoelens die hem leren dat er meer is in het leven dan alleen die turnmat.

Regisseur Rogier Hesp zit zijn personages in zijn regiedebuut dicht op de huid. Dat maakt de spanning in Timo’s lichaam en hoofd bijna voelbaar.

David Wristers

David Wristers kent de turnwereld goed. In 2016 werd hij Nederlands kampioen op het onderdeel sprong.

Voor de hoofdrol in Goud was regisseur Rogier Hesp eigenlijk niet op zoek naar een turner. Hij wilde een acteur in een half jaar 'opleiden' tot gymnast.

Toen dat te ambitieus bleek, draaide hij het om. Hesp ging op zoek naar een turner die hij kon leren acteren.

"In een half jaar kan je net een goede handstand maken en met een stand-in zou hij niet de mooie lange takes, die je in de film ziet, kunnen draaien," aldus Wristers. 

Om te zorgen dat hij ook in de dramatische scènes goed uit de verf zou komen, kreeg hij acteerlessen. En niet van de minsten: actrices Saskia Temming en Ariane Schluter brachten hem het vak bij.

 

Meer over