Greatest hits of the 80s

The Greatest Hits uit de jaren '80 in een notendop

NPO 3 - donderdag 19 augustus om 21:50

© https://mediaselect.pa.media/
Producer Trevor Horn vertelt in de muzikale show Greatest hits of the 80s hoe hij de wereldhit ‘Relax’ maakte, de eerste single van Frankie goes to Hollywood. Ook is er aandacht voor een van de beroemdste videoclips van de jaren 80: Peter Gabriels ‘Sledgehammer’.

Fans van muziek uit de jaren '80 kunnen hun hart ophalen met Greatest hits of the 80s. In deze muzikale special volgen we onder meer Trevor Horn. Hij was een van de geluidsbepalers in de jaren 80. Hij produceerde Yes’ ‘Owner of a lonely heart’, maakte het Berlijnse bandje Propaganda wereldberoemd, maar scoorde vooral met Frankie goes to Hollywood. Horn praat over het geluid van ‘Relax’, de eerste single van de band in 1983. Pas na de vierde poging kreeg het nummer zijn uiteindelijke vorm.

Genesis en Whitney Houston

David Rhodes, nog altijd gitarist bij Peter Gabriel, vertelt hoe ‘Sledgehammer’ tot stand kwam. Het nummer én de revolutionaire videoclip uit 1986 veranderden de voormalige zanger van Genesis in een klap in een popster. Daarna ging hij weer een andere kant op. Ook eighties, maar van een heel andere orde is ‘I wanna dance with somebody’ van Whitney Houston. In 1987 was de diva nog een fris en verlegen meisje.

Meer over