Green Book

Viggo Mortensen rijdt samen met Mahershala Ali door Amerika in Green Book

Viaplay TV - maandag 27 mei om 20:30

© Universal Pictures
Oscarwinnaar Green Book vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen een Afro-Amerikaanse pianist en zijn witte, aanvankelijk racistische chauffeur.

Regisseur Peter Farrelly werd bekend om de platte komedies die hij samen met zijn broer Bobby maakte. Met Green Book, de eerste speelfilm die hij zonder zijn broer regisseert, laat Farrelly een heel andere kant van zichzelf zien.

Green Book

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Tony Lip (Viggo Mortensen). In 1962 heeft de voormalige uitsmijter een nieuw klusje: hij gaat aan de slag voor concertpianist Don Shirley (Mahershala Ali). Shirley gaat binnenkort op tournee door de zuidelijke staten van Amerika. Omdat hij daar als Afro-Amerikaan niet veilig is, heeft hij een chauffeur en bodyguard nodig.

Aanvankelijk moet de racistische Tony niets van zijn baas hebben, en dat gevoel is wederzijds. Hoe meer tijd de twee samen doorbrengen, hoe meer ze zien dat de grote verschillen tussen hen een vriendschap niet in de weg hoeven te staan.

Dat levert een aanstekelijke feelgoodfilm op, waarin beide hoofdrolspelers zich van hun beste kant laten zien. Niet voor niets won Green Book de Oscar voor beste film.

Viggo Mortensen

Het script van Green Book is geschreven door iemand die het verhaal uit de eerste hand kent: scenarioschrijver Nick Vallelonga is de zoon van Tony Lip. Om zich voor te bereiden op zijn rol ging Viggo Mortensen bij Vallelonga’s familie op bezoek. Die ontmoeting liep uit op een familiediner dat zes uur duurde.

De acteur had het daar zwaar mee: “Ik ging er bijna aan kapot, omdat ik nog niet was begonnen met aankomen voor de rol. Mijn maag was nog helemaal niet gewend aan zo veel eten.”

Tony Lip had na zijn werk als chauffeur en bodyguard ook nog een acteercarrière. Hij speelde Carmine Lupertazzi in de serie The Sopranos.

Meer over