Green Zone

Matt Damon zoekt massavernietigingswapens

RTL 7 - zondag 16 mei om 21:55

© Turner
In 2003 valt een internationale coalitie Irak binnen. Het doel van de invasie: dictator Saddam Hoessein afzetten en massavernietigingswapens opsporen. Dat laatste wil in de thriller Green Zone niet echt lukken.

De Amerikaanse president George W. Bush, de Britse premier Tony Blair en hun bondgenoten hebben hard moeten werken om internationale medewerking te vinden voor hun missie in Irak. Alleen het afzetten van dictator Saddam Hoessein is voor veel regeringen niet voldoende.

Green Zone

Pas als Bush en Blair aannemelijk weten te maken dat Irak beschikt over massavernietigingswapens, gaat de internationale gemeenschap akkoord met de operatie. Onder protest, dat wel.

In de oorlogsthriller Green Zone krijgt de legereenheid van Roy Miller (Matt Damon) de opdracht deze massavernietigingswapens op te sporen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Sterker nog, de wapens in kwestie zijn nergens te bekennen. Bestaan ze überhaupt wel?

Als Miller en zijn mannen voor de zoveelste keer van een koude kermis thuiskomen, kaart hij dit aan bij zijn superieuren. Een groot deel van de informatie waarmee hij werkt is onjuist en komt van anonieme bronnen.

Matt Damon

Regisseur Paul Greengrass wilde voor Green Zone graag Matt Damon hebben. Het was niet de eerste keer dat de acteur en de regisseur samenwerkten: in The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum deden Greengrass en Damon dat ook al.

De legereenheid van Roy Miller bestaat voor het grootste deel uit echte militairen die in Irak en Afghanistan hebben gediend. Voor Matt Damon was dat het moeilijkste aan zijn rol: dat hij als acteur orders moest geven aan echte soldaten.

Meer over