Guess Who's Coming to Dinner

Sidney Poitier krijgt geen warm welkom in Guess Who's Coming to Dinner

Ons - woensdag 28 februari om 21:02

© Columbia Pictures

Guess Who’s Coming to Dinner is een baanbrekende film over interraciale relaties die genomineerd was voor tien Oscars.

Joey Drayton (Katharine Houghton) is zenuwachtig. Ze heeft een etentje met haar ouders en daarbij gaat ze haar verloofde aan hen voorstellen.

Guess Who’s Coming to Dinner

Haar ouders zijn behoorlijk progressief – vader Matt (Spencer Tracy) is uitgever bij een belangrijke krant en moeder Christina (Katharine Hepburn) runt een galerie – en haar verloofde mag dan een vooraanstaand arts zijn, toch is Joey er helemaal niet gerust op. John Prentice (Sidney Poitier) is namelijk Afro-Amerikaans.

In het huidige Hollywood zijn gemengde huwelijken nog steeds een zeldzaamheid; toen Guess Who’s Coming to Dinner verscheen was het niet minder dan revolutionair. Ondertussen doet de film hier en daar misschien wat oubollig aan, maar de boodschap is ruim een halve eeuw later nog steeds – of weer – relevant. Dat alleen al maakt het de moeite waard Guess Who’s Coming to Dinner weer eens te bekijken.

Spencer Tracy

Guess Who’s Coming to Dinner was de laatste film van acteur Spencer Tracy. Hij was al lange tijd ziek en overleed zeventien dagen nadat de opnames voltooid waren aan een hartaanval.  

Hij had al 26 jaar een geheime relatie met zijn tegenspeelster uit deze film, Katherine Hepburn. Ze heeft Guess Who’s Coming to Dinner nooit gezien, ondanks dat ze een Oscar won voor de film. Het was door herinneringen aan Tracy te pijnlijk voor haar.

Meer over