Hallali

Brabant is gevaarlijker dan je denkt

NPO 3 - woensdag 29 januari om 21:20

© Publicity Company
Een Haagse politicus denkt een Brabants doprje wel even naar zijn hand te kunnen zetten. Dat valt nog vies tegen.

Omdat politicus Gerben Kooistra (Tibor Lukács) het in Den Haag heeft verbruid, stuurt zijn partij hem naar een dorpje in Brabant. Daar wordt Gerben interim-burgemeester.

Hallali

Het dorpje ligt er idyllisch bij, grotendeels verscholen in de bossen, maar het is er niet pluis: criminelen zwaaien er de scepter. Kooistra wil daar een einde aan maken, al is het maar omdat dat goed zou staan op zijn cv. Probleempje: de lokale gangster Toontje van Wanrooij (Bart Slegers) en zijn zoon Joery (Mike Weerts) wijken voor niemand.

De telefilm Hallali heeft de beklemmende sfeer van Twin Peaks, maar ook het absurdisme van Jiskefet is nooit ver weg. Een knappe combinatie die overeind blijft dankzij de sterke acteurs, de regie van Eché Janga en de knap gemaakte decors (let vooral op café ’t Muurke).

Tibor Lukács

Gerben heeft zijn handen vol aan de familie Van Wanrooij, maar dat is niet het enige waar hij in Hallali mee te kampen heeft. Ook thuis is het vrij onrustig.

Zijn vrouw is bij hem weg. Ook de relatie met puberzoon Jelmer (Daniel van Wijk) is wel eens beter geweest.

Dat leidt allemaal behoorlijk af en die afleiding kan Gerben eigenlijk helemaal niet gebruiken in zijn strijd tegen Toontje en Joery.

Meer over