Heel Holland bakt

Finalisten van Heel Holland Bakt 2023 brengen ode aan teckel Nhaan

NPO 1 - zondag 5 februari om 20:24

© MAX
De overgebleven bakkers van Heel Holland Bakt 2023 moeten nog één keer ploeteren voor de titel ‘beste thuisbakker van Nederland’. In de finale maken ze een chocoladeteckel - een ode aan Janny van der Heijdens hond Nhaan - en een enorme spektakeltaart.

Heel Holland Bakt 2023 sluit af met een ode aan Nhaan, de teckel van Janny van der Heijden.

Teckel Nhaan

Terwijl de bakkers elke week stonden te ploeteren, liep het hondje op zijn gemak door de tent. Koekkruimels en soesjes mocht hij gerust oppeuzelen, maar in de finale moet hij juist uit de buurt blijven van de kandidaten. Het drietal maakt voor de technische opdracht een teckel van chocolade en als er iets is wat een hond niet mag eten, is het dat wel.

Spektakelstuk

Voor het spektakelstuk wil de jury dit keer geen bruidsbuffet of een marktkraam vol baksels zien, zoals de voorgaande jaren het geval was, maar een enorme taart. De bakkers moeten hier verschillende technieken op loslaten. Hierna mag een van hen zich de beste thuisbakker van Nederland noemen.

Heel Holland Bakt 2023

Misschien kan die zich straks scharen bij de meest onderscheidende winnaars van de afgelopen seizoenen. Het zijn er genoeg: Enzo won vorig jaar met zijn veganistische creaties en in 2021 kreeg de wedstrijd een Caraïbisch tintje dankzij de van Aruba afkomstige Elizabeth. Ze beschilderde een taart met hibiscusbloemen die in haar tuin groeiden, maar voegde ook ananas en witte rum toe aan haar gebak. Menno liet in 2014 zien dat thuisbakkers ook een lange baard en tatoeages kunnen hebben, terwijl Anna haar Turkse achtergrond verwerkte in haar baksels. Vooral haar baklava-notentaart viel in de smaak bij de jury.

Meer over