Klein gezelschap

Herdenken op een lege Dam

Op een vanwege de coronamaatregelen lege Dam in Amsterdam leggen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanavond een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 75 jaar geleden.

Het comité 4 en 5 mei laat weten dat de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam vanavond in aangepaste vorm doorgaat. Dat wil zeggen zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. Om 20:00 uur wordt er zoals elk jaar twee minuten stilte in acht genomen.

Simone Kleinsma

Het publiek is opgeroepen de herdenking thuis via de televisie te volgen en niet naar de Dam te komen. Na de kranslegging draagt Eva Pronk (16) uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voor. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam spreekt Arnon Grunberg in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit. Ook dit vindt plaats zonder publiek. Simone Kleinsma zingt in De Nieuwe Kerk een lied, begeleid door een klein ensemble van het Metropole Orkest. 

Meer over: