Herdenking slavernijverleden

Reportage Keti Koti: Viering van de afschaffing van de slavernij

NPO 2 - donderdag 1 juli om 22:15

© NOS
Verslag van Keti Koti vanuit het Oosterpark in Amsterdam en een samenvatting van de nationale herdenking slavernijverleden bij het slavernijmonument.

Vandaag vindt in het Amsterdamse Oosterpark de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats. Op die dag in 1863 kwam officieel een einde aan de slavernij in de Nederlandse koloniën.

Herdenking Slavernijverleden

De NOS maakt twee uitzendingen over de herdenking: een rechtstreeks verslag overdag (te zien om 13:00 uur op NPO 1) en deze uitzending met reportages, gesprekken en een uitgebreide terugblik. Beide programma’s worden gepresenteerd door Simone Weimans.

Keti Koti 

In deze avonduitzending is een uitgebreide samenvatting van de herdenking te zien, die eerder op de dag plaatsvond.

Ook is er een reportage rond de socioloog Humphrey Lamur. Hij heeft nog actieve herinneringen aan zijn overgrootmoeder, die opgroeide in de laatste jaren van de slavernij en op een plantage te werk was gesteld. In de jaren 1970 was Lamur een van de eersten in Nederland die onderzoek deed naar slavernij.

In een andere reportage wordt een groep theatermakers en jongeren gevolgd die bezig zijn met de Rotterdamse editie van de landelijke theatermanifestatie ‘Theater voor Keti Koti’. 

Vanwege de coronabeperkingen was de herdenking opnieuw alleen toegankelijk voor genodigden en ging ook het traditionele Keti Koti Festival niet door.

Meer over