Máxima, de pleitbezorger

Het belangrijke werk van Máxima

Documentaire over het werk van koningin Máxima, tien jaar pleitbezorger van de VN op het gebied van ‘inclusieve financiering voor ontwikkeling’. Ze tracht financiële diensten voor iedereen op de wereld toegankelijk te maken.
Koningin Máxima is niet alleen onze stralende vorstin en veruit het populairste lid van het Koningshuis. Ze is ook al tien jaar lang officieel pleitbezorger van de Verenigde Naties op het gebied van ‘inclusieve financiering voor ontwikkeling’. Kort gezegd probeert ze financiële diensten voor iedereen op de wereld toegankelijk te maken. Vanwege Máxima’s tienjarig jubileum in deze rol volgt de NTR haar in de documentaire Máxima, de pleitbezorger. Het werk dat onze koningin doet is belangrijk en kan voor mensen in ontwikkelingslanden het verschil maken. Op veel plekken in de wereld is het voor particulieren of kleine ondernemers niet vanzelfsprekend om een rekening te openen of een verzekeringen of lening af te sluiten. Maxima’s inzet brengt daar verandering in.

Status

De documentaire toont onder meer een bezoek aan het hoofdkantoor van de VN in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Bij de gesprekken over financiële toegankelijkheid droeg de koningin een microfoontje, zodat kijkers haar werk op de voet kunnen volgen. Dit is niet zomaar een bijbaantje van Máxima, maar een zeer nuttige taak. Dat stelt oud-minister en bankdirecteur Anette Herfkens tegenover RTL Nieuws. "Inhoudelijk is ze uitstekend onderlegd. Ze weet waarover ze het heeft, en haar status zet dat meer kracht bij. Ze heeft een positie gevonden waarin ze haar status kan gebruiken en krijgt echt iets voor elkaar."

Meer over:

Reageren