Het diner

Uit eten met Jacob Derwig in Het Diner

RTL 8 - dinsdag 28 december om 23:59

Met Het diner verfilmt Menno Meyjes de gelijknamige roman van Herman Koch. Het was zijn eerste Nederlandse film.

Hoe verfilm je een bestseller? Als zo veel mensen een verhaal al kennen, hoe zorg je er dan voor dat je hen niet van je vervreemdt door er te veel van af te wijken, maar ze ook niet verveelt door het al te braaf te volgen?

Het diner

Voor zijn verfilming van Het diner van Herman Koch (ruim een half miljoen verkochte exemplaren) kiest regisseur Menno Meyjes een middenweg.

Hij houdt vast aan geschiedenisleraar Paul (Jacob Derwig) als verteller, maar laat al vroeg doorschemeren dat die niet betrouwbaar is. Dat zijn versie van het verhaal niet helemaal strookt met de werkelijkheid.

De opzet van Het diner is simpel: Paul en zijn vrouw Claire (Thekla Reuten) zitten in een restaurant met zijn broer Serge (Daan Schuurmans) en diens geliefde Babette (Kim van Kooten). De gesprekken gaan over van alles, maar steeds nét niet over waar ze eigenlijk over zouden moeten gaan.

Herman Koch

Het diner is niet de enige verfilming van de bestseller van Herman Koch. In 2014 verscheen een Italianse versie, I nostri ragazzi.

In 2017 kwam er met Richard Gere-vehikel The Dinner zelfs een Hollywoodversie. Over die laatste was Koch niet te spreken:

“Het is geen film die ik mijn vrienden zou aanraden. Wie naar The Dinner gaat heeft gewoon een verloren avond”, zei de schrijver in het Algemeen Dagblad.

“De film gaat opeens vooral over Amerikaans geweld. Zelfs de kinderen genieten ervan om een dakloze in brand te steken. De regisseur bracht het in verband met het Amerika van Trump, terwijl dit scenario ver voor zijn verkiezing is geschreven. Ik vind dat grote onzin.”

Meer over