Het dorp

Huub Stapel en Wim Daniëls brengen bezoek aan Blaricum

NPO 1 - zondag 19 juni om 21:25

© MAX
Blaricum was vroeger een arm boerendorp. Sinds er bekende Nederlanders wonen, is het een van de rijkste dorpen van Nederland geworden. Boerderijen zijn omgebouwd tot kapitale villa's. Wat betekent dat voor het dorpsleven? Dat onderzoeken Huub Stapel en Wim Daniëls deze week in Het Dorp. 

Voor Het Dorp reizen Huub Stapel en Wim Daniëls af naar Blaricum in Noord-Holland en Vlijmen in Noord-Brabant. Blaricum was vroeger een arm boerendorp op schrale zandgrond. De weinig vruchtbare aarde maakte het de boeren lastig. Rijke mensen uit de stad bouwden er een huis, maar kwamen slechts voor een paar weken in de zomer. Later ontdekten kunstenaars het dorp, mede omdat de stoomtram er een tussenstop maakte.

Blaricum in Het Dorp

Inmiddels is in Blaricum een huis van meerdere miljoenen niets bijzonders. Veel boerderijen die tot woonhuis zijn omgetoverd, staan op de monumentenlijst. Sinds er bekende Nederlanders gingen wonen, is het een van de rijkste dorpen van Nederland geworden. Maar er zijn ook nog veel actieve boeren. Wat betekent dat voor het dorpsleven?

Meer over