Het dorp

Huub Stapel en Wim Daniëls zijn terug met Het Dorp

NPO 1 - zondag 22 mei om 21:24

© Omroep MAX
Vanaf deze week gaan Huub Stapel en Wim Daniëls in Het Dorp weer op zoek naar typisch dorpse fenomenen. In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen bekijken ze in Bourtange, Watergang en Wommels hoe het is gesteld met de Nederlandse dorpskern.

In de media verschijnen weinig opwekkende verhalen over het Nederlandse platteland. De boeren hebben het moeilijk, de jongeren trekken weg en voorzieningen verdwijnen. Maar gaat het echt zo slecht met de dorpen, waar twee derde van de Nederlandse bevolking woont? In het tweede seizoen van Het Dorp bekijken Huub Stapel en Wim Daniëls het met eigen ogen.

Groningen & Friesland

Deze week onderzoeken ze hoe het is gesteld met de traditionele dorpskern. In het Groningse vestingdorp Bourtange blijkt de eeuwenoude kern goed geconserveerd. In dit soort plaatsen heet de belangrijkste weg vaak Dorpsstraat; het Noord-Hollandse Watergang heeft de smalste Dorpsstraat van Nederland. In het Friese plaatsje Wommels betoogt politicus Habtamu de Hoop dat de bewoners de échte kern van elk dorp zijn.

Meer over