Het gevoel van de Vierdaagse

Sosha Duysker en Herman van der Zandt spreken met een militair in Het Gevoel van de Vierdaagse

NPO 1 - vrijdag 19 juli om 21:30

© Joy Hansson
Op de uitzinnige Via Gladiola - de laatste meters voor de finish - spreken Het Gevoel van de Vierdaagse-presentatoren Herman van der Zandt en Sosha Duysker een militair. Hij biedt de lopers die vlak voor de eindstreep dreigen uit te vallen, de helpende hand.

Het idee om vier dagen te lopen om conditie op te bouwen kwam van een militair. In 1909 was de allereerste Vierdaagse een feit: 296 militairen en tien burgers aan de wandel. Vanuit vijftien plaatsen volbrachten de eerste deelnemers de tocht en finishten in Breda. Het jaar erop was besloten om allen dezelfde route te lopen vanuit Arnhem.

Nijmeegse Vierdaagse

Pas vijftien jaar later werd Nijmegen de startplaats. Altijd liepen grote groepen militairen mee. In 1982 protesteerde de actiegroep Is het hier oorlog?. Ze vonden het militair vertoon tijdens de Vierdaagse te groot. Op de uitzinnige Via Gladiola - de laatste meters voor de finish - spreken Herman van der Zandt en Sosha Duysker een militair. Hij biedt de lopers die vlak voor de eindstreep dreigen uit te vallen, de helpende hand.

Wanneer is Het Gevoel van de Vierdaagse op televisie te zien?

Deze aflevering van Het Gevoel van de Vierdaagse zie je op vrijdag 19 juli vanaf 21:30 uur bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over