Het jaar van Fortuyn

Fortuyn neemt stelling in migratiediscussie in Het Jaar van Fortuyn

NPO 1 - vrijdag 1 april om 21:29

© AVROTROS
Er ontstaat in deze nieuwste aflevering van Het Jaar van Fortuyn grote verontwaardiging als Pim Fortuyn in een kranteninterview de islam een achterlijke cultuur noemt. Het partijbestuur van Leefbaar Nederland houdt crisisberaad over het aanblijven van de lijsttrekker.

Wanneer Wim Kok in augustus 2001 bekendmaakt dat hij niet beschikbaar is voor een nieuwe termijn als premier, wordt PvdA-lijsttrekker Ad Melkert zijn gedoodverfde opvolger. Dan vinden de terreuraanslagen van 11 september plaats en slaat ook in Nederland het politieke klimaat volledig om.

Jeroen Spitzenberger

In de tweede aflevering van Het Jaar van Fortuyn neemt de uitgesproken Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger) in een interview met de Volkskrant stelling in de migratiediscussie. Hij noemt de islam een achterlijke cultuur. Melkert (Ramsey Nasr) positioneert zich in reactie op die uitspraken als zijn belangrijkste tegenstander. Ondertussen houdt Fortuyns eigen partij Leefbaar Nederland een nachtelijk crisisoverleg. Kan de omstreden lijsttrekker nog wel aanblijven?

Meer over