Het jaar van Fortuyn

Fortuyn boekt een monsterzege in Het Jaar van Fortuyn

NPO 1 - vrijdag 8 april om 21:30

© AVROTROS
Na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen gaat Pim Fortuyn in deze aflevering van Het Jaar van Fortuyn triomfantelijk in debat met de zichtbaar geïrriteerde PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. De verkiezingen voor de Tweede Kamer naderen met rasse schreden.

Jeroen Spitzenberger noemt het ‘een fascinerend en eigenaardig genoegen’ om voor Het Jaar van Fortuyn in de huid van Pim Fortuyn te kruipen. “Zijn invloed op ons maatschappelijk debat en onze politiek is tot op de dag van vandaag merkbaar.”

Het Jaar van Fortuyn

Na de breuk met Leefbaar Nederland heeft Fortuyn niet lang nodig om zich te herpakken. Een dag later kondigt hij zijn eigen beweging aan, en als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam boekt hij een monsterzege bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Fortuyn viert zijn overwinning tijdens een tv-debat met PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr), die hij met plaagstootjes in de hoek zet. De wereld is veranderd en daarmee de toon van het debat, maar dat lijkt Melkert te zijn ontgaan. Fortuyn richt zijn vizier op het premierschap.

Meer over