Het jaar van ...

In Het Jaar Van.. wordt er stilgestaan bij de hoogte- en dieptepunten van het jaar 1986

SBS 6 - vrijdag 27 oktober om 20:27

© ANP
BN'ers staan in deze aflevering van Het Jaar Van... stil bij de hoogte- en dieptepunten van het jaar 1986. Zo reed toenmalig kroonprins Willem-Alexander de Elfstedentocht uit en leidde een ontplofte reactor in Tsjernobyl tot de grootste kernramp allertijden.

Tijdens de Elfstedentocht in 1986 was niet alleen winnaar Evert van Benthem de grote ster. Ook toenmalig kroonprins Willem-Alexander maakte indruk met de beelden waarop de tiener zijn ouders in de armen viel, na een tocht van bijna 200 kilometer.

W.A. van Buren op de Elfstedentocht

Hoogstwaarschijnlijk komen ze ook in Het Jaar Van ... voorbij, waarin BN'ers onder meer terugblikken op het gloriemoment van de vorst. 'Hij zou 'm wel uitrijden', had de achttienjarige prins twee dagen van tevoren overmoedig tegen een vriend gezegd. Ze beklonken een weddenschap voor de eer, hij schreef zich in onder de naam W.A. van Buren en kreeg uiteindelijk zijn Elfstedenkruisje. Ondanks de vermoeidheid noemde prins het een 'perfecte dag', ook omdat hij verrast was dat zijn ouders bij de finish stonden.

Wanneer is Het Jaar Van... op televisie te zien?

Deze aflevering van Het Jaar Van... is op vrijdag 27 oktober om 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over