NOS Het Oranjegevoel van '74

Het Oranjegevoel van '74 zoomt in op de beroemde Cruijff Turn

NPO 1 - dinsdag 11 juni om 19:04

© ANP/Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Allsport
In de tweede aflevering van Het Oranjegevoel van '74 staan de groepsduels tegen Zweden (0-0) en Bulgarije (4-1) van het WK '74 centraal. Tegen Zweden imponeerde Johan Cruijff met zijn Cruijff Turn, een beweging waarmee hij Jan Olson het bos in stuurde.

Vast onderdeel in Het Oranjegevoel van '74 is de Cruijff Turn. Dit is de onnavolgbare passeerbeweging waarmee Johan Cruijff de Zweedse rechtsback Jan Olson in de luren legde. Straatvoetballer Rocky Hehakaija trekt het land in om deze prachtige passeertechniek onder het volk te verspreiden.

Johan Cruijff

De groepswedstrijden tegen Zweden (0-0) en Bulgarije (4-1) op het WK 1974 staan centraal in deze tweede aflevering. De fans worden steeds enthousiaster over het Nederlandse spel en ook de internationale pers kijkt met almaar meer bewondering naar Oranje. Het is dan ook een atypische tactiek met de zwervende spits Johan Cruijff, de meevoetballende keeper Jan Jongbloed en opstomende backs Wim Suurbier en Ruud Krol die vaak de achterlijn halen om gevaar te stichten.

Meer over