Het Rampjaar 1672

Boze boeren gaan in verzet in Het Rampjaar 1672

NPO 2 - vrijdag 18 november om 22:20

© NTR
350 jaar vóór de stikstofcrisis had Den Haag ook al een plan om Nederland van de ondergang te redden. De Hollandse Waterlinie moest een invasiemacht stuiten, maar boze boeren probeerden het plan te saboteren. In Het Rampjaar 1672 horen we het verhaal. 

In 1672 naderen de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV in rap tempo het westen van Nederland. Lodewijks bondgenoten, de Duitse bisschoppen Bernard von Galen en Maximiliaan Hendrik van Beieren, rukken vanuit het oosten op naar het noorden. Gelukkig heeft Den Haag een plan klaarliggen om Nederland van de ondergang te redden.

Het Rampjaar 1672

In een mooi voorbeeld van hoe de geschiedenis zich blijft herhalen vertelt Het Rampjaar 1672 deze week hoe boze boeren zich ook toen al fel verzetten tegen de Haagse plannen. Met de Hollandse Waterlinie kan de invasiemacht worden geweerd, maar daarvoor moet er wel veel boerenland onder water worden gezet. Via opstandjes en clandestiene acties proberen de boeren de inundatie te saboteren, maar uiteindelijk krijgt Den Haag zijn zin.

Meer over