Het uur van de wolf: De uitgesproken stem van Billie Holiday

Hoge pieken en diepe dalen in leven Billie Holiday

NPO 2 - woensdag 6 april om 23:22

© NTR
Het leven van Billie Holiday (1915 - 1959) was kort en heftig. Ze was een van de grootste jazzzangeressen van de vroege twintigste eeuw, maar viel ten prooi aan drank- en drugsverslavingen die haar fataal werden. In de documentaire van Het Uur van de Wolf: De Uitgesproken Stem van Billie Holiday krijgen kijkers inzicht in hoe haar leven was.

Frank Sinatra noemde haar een genie en een bepalende invloed op een hele generatie artiesten. Desondanks verwierf Billie Holiday pas na haar dood de erkenning waar ze haar leven lang naar verlangde.

Billie Holiday

In Het uur van de wolf: De Uitgesproken Stem van Billie Holiday vertellen historici het tragische verhaal van de jazzzangeres die in 1915 ter wereld kwam als Eleanora Fagan. Na een traumatische jeugd maakte ze in 1935 furore als nachtclubzangeres in New York. Haar unieke zangstijl viel in de smaak: ze speelde met de noten en improviseerde alsof haar stem een muziekinstrument was.

Holiday bleek gevoelig voor verslaving: drank en drugs werden haar op 44-jarige leeftijd fataal. Toch is zestig jaar na haar dood de stem van Billie Holiday nog altijd niet verstomd.

Meer over