De kracht van een cartoonist in beeld in Het Uur van de Wolf: Gevangen in een Tekening

24 januari 2023 15:46 | kijktips | Door Judith Regeling

© NTR
Cartoonist Ruben L. Oppenheimer staat bekend om zijn maatschappijkritische werk. Hij schuwt de controverse niet en dat blijft niet zonder gevolgen: hij ontvangt al jaren serieuze doodsbedreigingen. Toch werkt hij door, zo blijkt wel in de documentaire Het Uur van de Wolf: Gevangen in een Tekening

Zelf noemt Ruben L. Oppenheimer zich ‘kanarie in de kolenmijn’. Als politiek cartoonist is het zijn taak om de samenleving te observeren en becommentariëren. Dat doet hij onder meer met spotprenten in NRC, maar ook online laat hij geregeld van zich horen.

Gevangen in een Tekening

In Het Uur van de Wolf: Gevangen in een Tekening reflecteert hij op wat zijn werk hem kost. Zijn maatschappijkritische cartoons blijven niet altijd zonder gevolgen: toen hij in 2017 de draak stak met de Turkse president Erdogan leverde hem dat doodsbedreigingen op. Hij kreeg zelfs een tijdje politiebewaking.

Ruben L. Oppenheimer

Oppenheimer gelooft heilig in vrijheid van meningsuiting en wil zich de mond niet laten snoeren. Toch vraagt hij zich af waar de grens ligt als artistieke vrijheid ten koste gaat van persoonlijke.

Meer over