Het uur van de wolf: Golden Earring - That day (Deel 1)

De beginjaren van Golden Earring in beeld

NPO 2 - maandag 8 november om 20:25

© NTR
De ziekte van gitarist George Kooymans maakte dit jaar een einde aan de Golden Earring. Er kwam geen afscheidsconcert, wel een tweedelige documentaire getiteld Het uur van de wolf: Golden Earring - That day. Die laat zien hoe de Haagse rockband zestig jaar kon blijven bestaan.

Op donderdag 11 maart klonk om 17.15 uur ‘Radar love’ uit huiskamers, auto’s en kerktorens door heel Nederland. Het was een eerbetoon aan Nederlands grootste rockband Golden Earring. Een kleine maand eerder maakte de Haagse groep bekend per direct te stoppen omdat gitarist George Kooymans lijdt aan de spierziekte ALS en niet verder kan met de band. En zonder George geen Earring.

Barry Hay

Regisseur Marcel de Vré onderzoekt in het tweeluik Golden Earring - That day hoe een groep zo lang bij elkaar kan blijven. Het eerste deel concentreert zich op de onrustige beginjaren van de band, die werd opgericht door Kooymans en bassist Rinus Gerritsen. De bezetting met zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk tourde in de jaren 70 in de VS dankzij het succes van ‘Radar love’.

Meer over