Het uur van de wolf

De documentaire Licht in herhaling

NPO 2 - woensdag 17 augustus om 22:10

© NTR
De operacyclus 'Licht', het magnum opus van componist Karlheinz Stockhausen, bestaat uit 29 uur aan muziek. De Nationale Opera presenteerde in 2019 een indrukwekkende, driedaagse uitvoering van de hoogtepunten, zo is te zien in deze herhaling van Het Uur van de Wolf.

Tussen 1977 en 2003 componeerde Karlheinz Stockhausen de operacyclus 'Licht', een megalomaan werk dat bestaat uit 29 uur aan muziek. Door de intimiderende omvang van het werk heeft geen enkel operagezelschap het ooit aangedurfd om de cyclus in zijn geheel uit te voeren.

De Nationale Opera

In 2019 presenteerde De Nationale Opera in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium, het Holland Festival en de Stockhausen Foundation een driedaags evenement dat een aanzienlijk deel van de cyclus ten gehore bracht.

Het Uur van de Wolf: Licht

In de documentaire Licht geeft Oeke Hoogendijk een indruk van de enorme creatieve én logistieke inspanningen die daarbij kwamen kijken. Bij de uitvoering onder regie van Pierre Audi, die totaal vijftien uur in beslag nam, waren vijfhonderd musici en dansers betrokken. (HH)

Meer over