Het uur van de wolf: Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein (1)

Een onthullend portret over Renate Rubinstein

NPO 2 - woensdag 25 mei om 22:20

© Literatuurmuseum/Steye Raviez
Schrijfster en columnist Renate Rubinstein werd bewonderd, maar met haar compromisloze en vaak tegendraadse meningen oogstte ze ook kritiek. Dit tweedelige portret Tamar - De Waarheden van Renate Rubinstein begint met een schets van Rubinsteins jeugd.

Ruim dertig jaar na de dood van Renate Rubinstein, die ook schreef onder de naam Tamar, maakte David de Jongh een compromisloos portret van de schrijfster en columnist. Het tweeluik Tamar - De Waarheden van Renate Rubinstein verenigt twee belangrijke facetten van haar persoonlijkheid. Ze was een meedogenloze voorvechter van de waarheid, maar de opiniemaker had ook een onaangename, onredelijke en egoïstische kant.

Renate Rubinstein

Het eerste deel van de documentaire duikt in Rubinsteins jeugd, die werd getekend door de oorlogservaringen van haar Joodse familie, de Holocaust en de moord op haar vader door de Duitsers. De traumatische gebeurtenissen leverden haar een levenslange angst voor eenzaamheid op, die zich uitte in ongelukkige liefdesrelaties. Deel 2 is morgen te zien.

Meer over