Het verhaal van Nederland

Het slotstuk van Het Verhaal van Nederland over de Tweede Wereldoorlog

NPO 1 - woensdag 13 april om 20:34

© NTR

Nederland had niet alleen slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo laat het slot van Het Verhaal van Nederland zien. Het zit namelijk zo: tijdens de bezetting registreerden ambtenaren burgers van Joodse afkomst en sloten 25.000 Nederlanders zich aan bij de SS.

Vlak na het begin van de bezetting vluchtten koningin Wilhelmina en de regering naar Engeland. De rest van bestuurlijk Nederland lieten ze aan hun lot over, met alle gevolgen van dien.

Het Verhaal van Nederland

Ambtenaren van gemeentes en provincies werkten voortaan onder Duits bewind, ontsloegen hun Joodse werknemers en registreerden de namen van alle Joden in Nederland.

Gaandeweg de oorlog sloten 25.000 Nederlanders zich aan bij de SS, het hoogste aantal aanmeldingen van alle bezette landen. Verzet bleef lange tijd uit. De bevolking hield zich namelijk stil, uit angst of onwetendheid. Een studentenverzet en de Februaristaking van 1941 vormden echter het keerpunt. Maar hoe? Dat zie je in deze slotaflevering van Het Verhaal van Nederland, uiteraard weer verteld door Daan Schuurmans.

Meer over