Het verhaal van Nederland

Daan Schuurmans toont de nadelige gevolgen van de Industriële Revolutie in Het Verhaal van Nederland

NPO 1 - donderdag 17 augustus om 23:33

© NTR
De industriële revolutie zorgde in de negentiende eeuw voor vooruitgang, maar ook voor armoede en uitbuiting. Daan Schuurmans laat in deze herhaling van Het Verhaal van Nederland zien hoe mensen massaal van het platteland naar de stad trokken om in fabrieken te werken.

De industriële revolutie bracht Nederland in de negentiende eeuw veel vooruitgang. Uitvindingen en technische innovaties zorgden voor een toename van de productie in onder meer de landbouw, de textiel- en metaalsector.

Lees ook: Dit weten we al over het vervolg op Het Verhaal van Nederland 

Het Verhaal van Nederland

Tegelijkertijd leidde de revolutie tot armoede en uitbuiting, laat Daan Schuurmans zien in Het Verhaal van Nederland. Arbeiders trokken massaal van het platteland naar de stad, waar de fabrieken als paddenstoelen uit de grond schoten. Daar was werk te vinden, daar wachtte een beter leven. Maar de praktijk bleek anders.

Industriële Revolutie

Omdat er veel meer arbeiders dan werkplekken waren, betaalden de fabrikanten (te) lage lonen, en draaiden werknemers (te) lange werkdagen. Hierdoor namen sociale ongelijkheid, kinderarbeid en armoede enorm toe. (HH)

Meer over