Het verhaal van Nederland

Het Verhaal van Nederland: Friese koning Radbod

NPO 1 - woensdag 16 februari om 20:33

© NTR
Daan Schuurmans behandelt de vroege middeleeuwen in Het Verhaal van Nederland, toen de Friezen nog het kustgebied van Nederland bewoonden. Koning Radbod stond voor een dilemma: het christelijke geloof toelaten of vasthouden aan de eigen tradities.

Over de Friese koning Radbod (ook bekend als Radboud of Redbad) gaan tal van mythes en verhalen rond. Daan Schuurmans behandelt in Het Verhaal van Nederland op NPO 1 dit keer de vroege middeleeuwen, waarin Radbod een dominante rol had.

Koning Radbod

De Friezen bewoonden destijds nog het volledige kustgebied van Nederland en werden door de christenen gezien als heidenen. De Friezen geloofden nog in natuurgoden en brachten zelfs mensenoffers. De Engelse missionaris Willibrord kwam in 690 over om het christendom te verspreiden. Het leverde een dilemma op voor Radbod: moest hij zijn volk laten bekeren of vasthouden aan de eigen tradities? Tegelijkertijd voerde hij oorlog met het Frankische Rijk, waarbij hij vooral nederlagen leed, onder andere in de beroemde slag bij Dorestad.

Meer over