Het verhaal van Nederland - Oranje-Nassau

Daan Schuurmans vertelt alles over Amalia in Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau

NPO 1 - woensdag 14 februari om 20:34

© NTR
De eerste Amalia binnen de Oranjefamilie was Amalia van Solms, die in 1625 trouwde met Frederik Hendrik van Oranje, een neef van haar vader. Het echtpaar gedroeg zich als echte royalty, bouwde paleizen en verzamelde kunst. Het Verhaal van Nederland zoomt hierop in.

Kort voordat Frederik Hendrik van Oranje in 1625 tot stadhouder werd benoemd, trouwde hij met zijn achternicht Amalia van Solms. In deze periode genoten de Oranjes een aanzienlijke macht en gaven ze de opdracht tot de bouw van diverse paleizen, waaronder het nog altijd gebruikte Huis ten Bosch.

Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau

Amalia speelde een belangrijke rol in de geschiedenis, vertelt Daan Schuurmans in deze aflevering van Het Verhaal van Nederland. Ze kreeg negen kinderen met Frederik Hendrik en bemoeide zich met hun partnerkeuze. Haar oudste zoon Willem II trouwde al op zijn veertiende met Maria Stuart, de dochter van de Engelse koning. Toen Frederik Hendrik het vanaf 1640 rustiger aan moest doen, verving Amalia hem steeds vaker. Zo was ze nauw betrokken bij de Vrede van Münster.

Meer over