Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau

Daan Schuurmans vertelt alles over de opvolger van Willem van Oranje in Het Verhaal van Nederland

NPO 1 - woensdag 7 februari om 20:34

© NTR
In 1584 maakte Balthasar Gerards een einde aan het leven van Willem van Oranje. Binnen de familie Nassau brandde de strijd om zijn opvolging los tussen oudste zoon Filips Willem en zijn capabele jongere halfbroer Maurits, zo blijkt in deze aflevering van Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau.

De moord op Willem van Oranje kwam in 1584 als een schok, maar de aanslag door Balthasar Gerards werd ook gevierd. Vooral in het katholieke zuiden was er dankbaarheid voor de dood van de staatsman die hier zoveel dood en verderf had gezaaid, en er gingen zelfs stemmen op om Gerards heilig te verklaren. Toch was de rol van de Nassaus met de dood van Willem nog niet uitgespeeld.

Daan Schuurmans

In deze tweede aflevering van Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau vertelt Daan Schuurmans hoe er in de familie een strijd losbarstte over de opvolging van de prins van Oranje. Willems zoon Maurits leek als bedreven militair strateeg een goede keuze, maar diens oudere halfbroer Filips Willem ging hem voor. Toen Filips Willem in 1618 overleed na een verkeerd verlopen klysmabehandeling, kreeg Maurits alsnog zijn kans.

Wanneer is Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau op televisie te zien?

Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau is iedere woensdag vanaf 20:30 uur te zien bij NTR op NPO1.

Meer over