Het verhaal van Nederland - Oranje-Nassau

Het Verhaal van Nederland vertelt over het voortbestaan van de Oranje-dynastie

NPO 1 - woensdag 21 februari om 20:34

© NTR
Toen Willem III van Oranje kinderloos overleed, hing het voortbestaan van de Oranje-dynastie aan een zijden draadje. Achterneef Johan Willem Friso van Nassau-Dietz werd prins van Oranje, maar er waren kapers op de kust. Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau zoomt in op deze gebeurtenissen.

Na de dood van Willem III van Oranje - koning in Engeland, maar slechts stadhouder in de Zeven Provinciën - begon in een groot deel van Nederland het Tweede Stadhouderloze Tijdperk. Willem III had geen kinderen, waardoor de titel prins van Oranje overging op achterneef Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen.

Het Verhaal van Nederland met Daan Schuurmans

Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau vertelt in deze aflevering hoe de familie Nassau-Dietz vanuit Leeuwarden alles in de strijd wierp om aanspraak te houden op de Oranje-titel, want er waren kapers op de kust. Johan Willem Friso was pas 23 toen hij verdronk bij het oversteken van het Hollands Diep, maar zijn vrouw was op dat moment in verwachting van een illustere opvolger: de latere Willem IV van Oranje-Nassau.

Meer over