Het verhaal van Nederland - Oranje-Nassau

Daan Schuurmans vertelt in Het Verhaal van Nederland waarom Willem III Koning Gorilla werd genoemd

NPO 1 - woensdag 6 maart om 20:34

© NTR
Koning Willem III had aanzienlijk veel minder macht dan zijn voorgangers, en dat zinde hem niets. Tijdens zijn regeerperiode kwam de opvliegende vorst met de bijnaam koning Gorilla regelmatig in botsing met de politiek. In Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau vertelt Daan Schuurmans hoe Willem III zich verzette tegen het idee dat hij de koning was in een land dat door anderen bestuurd werd.

In 1849 volgde Willem III zijn vader op als koning van Nederland, dat kort daarvoor de koninklijke macht fors had ingeperkt. Dat zinde de nieuwe vorst niets. In Het Verhaal van Nederland vertelt Daan Schuurmans hoe Willem III zich verzette tegen het idee dat hij de koning was in een land dat door anderen bestuurd werd.

Verhaal van Nederland - Oranje Nassau

Zijn pogingen om het tij te keren leidden regelmatig tot wrijving met het parlement, maar zetten uiteindelijk geen zoden aan de dijk. Willem III was een weerbarstig staatshoofd, een notoire rokkenjager en een onhebbelijk, egoïstisch en driftig mens. Als opperbevelhebber van de strijdkrachten dreigde hij na rellen in Schiedam de stad met granaten te bestoken. Niet voor niets stond hij onder antimonarchisten bekend als 'koning Gorilla'.

Meer over