Het verhaal van Vlaanderen

Tom Waes vertelt de kijker meer over volksheld Ambiorix in Het Verhaal van Vlaanderen

NPO 1 - zondag 2 april om 20:24

© https://fotoweb.vrt.be/fotoweb/archives/5004-VRT-Fotoportaal/
Tom Waes duikt in deze aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen in het verhaal van Ambiorix. Julius Caesar omschrijft in zijn boek hoe deze leider der Belgae de Romeinen een verpletterende nederlaag toebracht. Maar heeft dit uitgekookte stamhoofd wel echt bestaan?

In Nederland hebben maar weinig mensen van hem gehoord, maar in Vlaanderen is Ambiorix een echte volksheld. En dat terwijl het niet eens 100 procent zeker is dat hij bestaan heeft.

Ambiorix in Het Verhaal van Vlaanderen

Er is namelijk maar één bron die van de leider van de Belgae rept, al is dat niet de minste. In zijn boek over de Gallische oorlogen beschrijft Julius Caesar zijn sluwe opponent, die met veel list en bedrog een compleet Romeins legioen versloeg. Een tot de verbeelding sprekende prestatie, al is die dus mogelijk verzonnen door Caesar.

Julius Caesar

Die kon met een succesvolle wraakactie tegen zo'n uitgekookte, dappere tegenstander zijn eigen status immers opvijzelen. Hoe dan ook, Ambiorix ontbreekt niet in Het Verhaal van Vlaanderen. Tom Waes zoekt uit hoe de vork in de steel zit.

Meer over