Het verhaal van Vlaanderen

Tom Waes bespreekt drie revoluties in Het Verhaal van Vlaanderen

NPO 1 - zondag 14 mei om 20:28

© NTR
Binnen een halve eeuw zag Vlaanderen drie revoluties. De Brabantse Omwenteling tegen de Oostenrijkers en de Boerenkrijg tegen de Fransen waren geen succes, maar de Belgische Revolutie leidde tot onafhankelijkheid, zo blijkt in deze aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen

De achttiende en negentiende eeuw waren roerige tijden voor Vlaanderen. In deze aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen wandelt Tom Waes de kijker door maar liefst drie revoluties.

De Brabantse Omwenteling

In 1789 keerde de Brabantse Omwenteling zich tegen de Oostenrijkse bezetters, maar deze opstand werd een jaar later de kop ingedrukt. Na de Oostenrijkers annexeerden de Fransen Vlaanderen. Invoering van de dienstplicht leidde tot fel verzet, dat uitmondde in de Boerenkrijg. In Mechelen ziet Waes de skeletten van plaatselijke boerenkrijgers die in een massagraf zijn teruggevonden.

Belgische Onafhankelijkheid

Ook de Boerenkrijg was geen lang leven beschoren, maar in 1830 had de Belgische Revolutie tegen Willem I van Nederland meer succes. Eindelijk kreeg België zijn lang gewenste onafhankelijkheid.

Meer over