Hidden Figures

Feelgoodfilm en geschiedenisles in een

SBS 9 - dinsdag 25 augustus om 22:50

© 20th CF
Hidden Figures vertelt het waargebeurde verhaal van drie Afro-Amerikaanse vrouwen die begin jaren 60 bij NASA werken.

Virginia, 1961. Drie Afro-Amerikaanse vrouwen staan met autopech langs de kant van de weg. Er komt een politiewagen aanrijden. Uit die wagen stapt een witte agent.

Hidden Figures

De sfeer in de openingsscène van Hidden Figures is gespannen. Tot de agent ontdekt dat Dorothy (Octavia Spencer), Katherine (Taraji P. Henson) en Mary (Janelle Monáe) voor NASA werken.

Dan is hij ineens behulpzaam. De dames krijgen zelfs een politie-escorte, zodat ze niet te laat op hun werk komen.

Regisseur Theodore Melfi vertelt het verhaal van deze drie vrouwen, die ondanks tegenwerking van alle kanten een belangrijke bijdrage leverden aan het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Hij doet dit in een film die serieus en lichtvoetig tegelijk is en die de absurditeit van de segregatie treffend in beeld brengt. Zo moet Katherine bij NASA een kilometer lopen om naar een ‘zwart’ toilet te kunnen.

 

Taraji P. Henson

In Hidden Figures speelt Taraji P. Henson de briljante NASA-medewerker Katherine Johnson. Om zich voor te bereiden op die rol, ontmoette ze de toen 98-jarige Johnson.

Ondanks haar leeftijd was ze nog net zo fris en scherp als altijd. Johnson vertelden Henson dat ze op haar veertiende eindexamen deed en dat ze vier jaar later afstudeerde aan de universiteit.

Johnson was uiteindelijk heel tevreden over hoe Henson haar speelt in Hidden Figures. Ze vroeg zich wel af waarom iemand een film over haar leven zou willen maken.  

 

Meer over