Hier slapen jullie

23 juni 2011 08:09 | kijktips | Door Televizier

Voor het KRO-programma Hier slapen jullie verruilde Linda de Nieuwe in het voorjaar haar eigen IJmuiden drie weken lang voor de Indiase stad Mumbai. Samen met haar man Ronald en hun dochters Nikita (13) en Elvira (11).

Het begon met een inschrijving voor Groeten uit de rimboe?
"Dat was vóórdat het programma werd uitgezonden. Toen het op tv kwam, was ik blij dat we daar niet voor zijn geselecteerd. Groeten uit de rimboe legt de nadruk op verschillen, Hier slapen jullie is gericht op jezelf herkennen in iemand met een andere cultuur en levenswijze. We werden als gezin gevraagd om mee te doen.”

En heb je meteen ja gezegd?
"Ik wilde meer van de wereld zien en mijn kinderen zich ervan bewust maken dat het niet vanzelfsprekend is dat je naar school kunt en er water uit de kraan komt. Nikita en Ronald waren er direct voor in, Elvira zag erg op tegen het eten. Ik zei dat het wel mee zou vallen, maar ze is 5 kilo afgevallen."

Hoe voel je je dan?
"Tja, ík wilde graag, dus ik voelde me heel schuldig. Maar we hadden allemaal onze moeilijke momenten. Toen ik de wijk in reed, zag ik één en al ellende. Ik dacht: wat dóe ik hier? Toch zou ik zo weer gaan. Zonder Elvira; die kan beter bij oma logeren."

Er waren toch ook wel positieve ervaringen?
"Zeker. Ik ben leerkracht van groep 8 en mocht lesgeven op een school in Mumbai. Het was lastig communiceren door de taalbarrière, maar het was erg bijzonder. Ook een uitje naar het ‘strand’ was ons dierbaar. Heel vies en vol blubber, maar toch konden we echt ontspannen."

Wat heb je eraan overgehouden?
"Dit nemen we voor altijd met ons mee. Toch merk je dat je weer snel in het oude ritme zit. De kinderen kregen vrij voor de reis en hebben veel geleerd. Ik zou het er zelfs voor over hebben gehad als ze zouden blijven zitten."

Meer over