Hier zijn de Van Rossems

De Van Rossems aan de wandel in Utrecht

NPO 2 - zaterdag 12 juni om 20:40

© Wim Kluvers
Maarten van Rossem neemt met broer Vincent, en zus Sis de kijkers mee naar zijn woonplaats Utrecht. Aan bod komen de Dom, het Paushuize, het prachtige postkantoor, maar ook de door hem verfoeide Neudeflat.
Zeven seizoenen lang hebben Maarten, Vincent en Sis van Rossem een indrukwekkende lijst steden in Nederland, Duitsland en België verkend. Aan Maartens eigen Utrecht waren ze opmerkelijk genoeg nog niet toegekomen in Hier zijn de Van Rossems, maar daar komt met de laatste aflevering van deze reeks verandering in. Hoe dol Maarten ook op zijn stadsie is, reken er niet op dat hij zijn woonplaats met fluwelen handschoenen aanpakt. Een van de gebouwen die aan bod komt, is namelijk de Neudeflat, sinds de oplevering in 1961 een controversiële toevoeging aan het historische centrum. Maarten omschrijft het voorbeeld van de nieuwe zakelijkheid als 'een misdaad'. Gelukkig is er ook genoeg moois te zien in de stad, zoals de Dom, het Paushuize en het oude postkantoor.

Bibliotheek

Dat sloot als laatste van het land in 2011 de deuren. Het gebouw van architect Joseph Crouwel had bijna een eeuw als zodanig dienst gedaan en heeft inmiddels een nieuwe functie. Na een lange verbouwing heropende het begin vorig jaar de deuren, nu als boekhandel, bibliotheek en winkelpand. De reacties binnen de stad zijn overwegend positief: veel oude elementen uit het begin van de vorige eeuw zijn gebleven of zelfs in ere hersteld. Wel heeft het gebouw een aantal aanpassingen gekregen die passen bij deze tijd, onder meer een moderne uitbouw aan de Oudegracht. Zijn de Van Rossems daarover te spreken?

Meer over