Hier zijn de Van Rossems

De Van Rossems zijn in boekenstad Deventer

NPO 2 - zaterdag 14 mei om 20:38

© NTR
Maarten, Sis en Vincent van Rossem zijn in deze aflevering van Hier Zijn de Van Rossems in Deventer, een stad met een boekengeschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Maarten vertelt waar Deventer zijn bekendheid als boekenstad aan te danken heeft.

Eigenlijk is het vreemd dat het zo lang moest duren voordat het belezen drietal Maarten, Sis en Vincent van Rossem een bezoek bracht aan Deventer. De plaats in Overijssel is al sinds de vijftiende eeuw een drukkerscentrum van Europees belang en ook nu nog bekend als boekenstad.

Hier Zijn de Van Rossems

In Hier zijn de Van Rossems vertelt Maarten over de lange boekengeschiedenis van Deventer, waar nog steeds veel uitgeverijen en antiquariaten te vinden zijn en jaarlijks de grootste boekenmarkt van Europa plaatsvindt. Als Maarten is uitgepraat laat architect Vincent zien hoe een middeleeuwse wijk in Deventer na protesten niet werd gesloopt, maar een prachtige restauratie kreeg.

Sis van Rossem

Kunsthistoricus Sis, die afgelopen week op 77-jarige leeftijd is overleden, staat in deze uitzending ook nog stil bij een beroemde burger van Deventer, meestervervalser Han van Meegeren.

Meer over