Hoe Hiddinks sprookje begon in Andere Tijden Sport

23 mei 2018 15:17 | kijktips | Door Irma Tomas

© Robert Lagendijk/NTR
Guus Hiddink en Zuid-Korea: na het WK voetbal van 2002 een onverwoestbare combinatie. Maar aanvankelijk voelde de Achterhoeker niks voor het bondscoachschap. Dus stelde hij onmogelijke eisen die prompt werden ingewilligd.
Nooit won Zuid-Korea een wedstrijd op het WK voetbal. En toen kwam Guus Hiddink. In 2002 leidde hij het land voor eigen publiek naar de halve finales. Een ongelooflijk resultaat dat hem onsterfelijk maakte onder de Koreaanse bevolking. Hoe speelde de nuchtere Achterhoeker dit klaar? Andere tijden sport gaat terug naar de periode voorafgaand aan het toernooi. Hiddink wordt benaderd vanuit Azië en stelt bijzonder hoge eisen. Schrikt dat de Koreaanse bobo’s af? Integendeel. Binnen tien dagen is alles geregeld en begint Hiddink te sleutelen aan een onvermoeibare voetbalmachine die uiteindelijk teams als Spanje en Italië naar huis stuurt. Zijn ploeg eindigt als vierde en Hiddink mag zich als eerste buitenlander ooit ereburger van Zuid-Korea noemen.

Meer dan Hiddink

Het succesverhaal van Hiddink in Zuid-Korea is bij veel sportliefhebbers ruimschoots bekend. In eerste instatie zag de trainer het dan ook niet zitten om nog eens mee te werken aan een documentaire. Op aandringen van regisseur Fokke de Koe ging Hiddink toch overstag. Ook omdat de makers voor een andere insteek kiezen. Daarin speelt Hiddink nog steeds een grote rol. Zo volgde de camera hem tijdens de voorbije Olympische Winterspelen in het land. “Maar ik hoefde vooral niet continu in beeld”, zei hij in het Algemeen Dagblad. “Het is een film geworden die over meer gaat dan alleen over mij.”