It

Clownhaters gewaarschuwd: horrorklassieker It te zien

Veronica - donderdag 2 juni om 20:30

In het plaatsje Derry verdwijnen sinds jaar en dag kinderen. De plaatselijke jeugd gaat in horrorklassieker It op onderzoek uit.

Het knappe van de schrijfstijl van Stephen King (en de meeste films die naar zijn boeken gemaakt zijn) is dat zijn verhalen wel eng zijn, maar niet zó eng dat je er niet meer naar durft of wil kijken.

It: Chapter One

Dat is ook het geval met It: Chapter One, een film die in de categorie 'lekker griezelen' valt. Het verhaal gaat over een dorpje waar al sinds mensenheugenis kinderen verdwijnen, al is dat gek genoeg niemand ooit echt opgevallen.

Dat verandert wanneer een groepje kinderen last krijgt van nachtmerries, waarin een donders enge clown de hoofdrol speelt. De kids gaan op onderzoek uit.

De film weet het oorspronkelijke verhaal, dat eigenlijk gaat over volwassen worden, goed over te brengen. In combinatie met de groteske clown levert dat prima vermaak op.

Grote vraag die overblijft is welke clown nou de engste is. Die van deze filmversie? Of toch die van de miniserie uit 1990?

Bill Skarsgård

In de miniserie uit 1990 speelt Tim Curry killer clown Pennywise. In It: Chapter One is die rol voor Bill Skarsgård.

Hij wilde de clown niet op dezelfde manier spelen als zijn voorganger. Dan zou het een trucje worden.

In plaats daarvan haalde Skarsgård zijn inspiratie bij films over psychopaten. Zo baseerde hij 'zijn' Pennywise op films als The ShiningThe Dark Knight, The Silence of the Lambs en A Clockwork Orange

Meer over