Hostiles

Christian Bale trekt door Amerika in western Hostiles

CANV - vrijdag 5 mei om 21:30

© Splendid Film
Een doodziek indianenopperhoofd keert in de film Hostiles terug naar zijn geboortegrond om daar te sterven. De soldaat die hem begeleidt heeft een hekel aan indianen.

In 1892 zit het oude Cheyenne-opperhoofd Yellow Hawk (Wes Studi) gevangen in een fort in New Mexico. Omdat hij ernstig ziek is, besluit het leger hem en zijn familie vrij te laten.

Hostiles

Yellow Hawk mag terugkeren naar zijn geboortegrond in Montana om daar te sterven. Zijn familie mag met hem mee. Kolonel Biggs geeft kapitein Joseph Blocker (Christian Bale) opdracht hen te begeleiden op hun reis.

Na jaren van oorlog tegen verschillende indianenvolken heeft Blocker een hartgrondige hekel aan indianen. Hij zou Yellow Hawk het liefst ter plekke doden, maar hij heeft geen keus: als hij deze klus niet aanneemt, kan hij fluiten naar zijn pensioen.

Onderweg sluit Rosalee Quaid (Rosamund Pike) zich bij hen aan. Comanche hebben haar man en kinderen vermoord.

Hoewel iedereen in het gezelschap redenen heeft om de ander te haten, zitten ze toch met elkaar opgescheept. Hoe langer de trip in Hostiles duurt, hoe meer die haat plaatsmaakt voor wederzijds begrip en – uiteindelijk – zelfs waardering.

Wes Studi

Regisseur Scott Cooper schreef het scenario voor Hostiles grotendeels zelf. Het idee kwam niet van hem.

Dat kwam van Donald E. Stewart, die eerder scenario's schreef voor onder meer Patriot Games en The Hunt for Red October. Na zijn dood vond zijn weduwe een eerste versie.

Toen ze ontdekte dat Stewart het nooit aan een studio had laten lezen, gaf ze het aan Scott Cooper. Hij bewerkte het tot een volwaardig script.

De meeste rollen schreef hij speciaal voor de acteurs die ze spelen. Cooper vond de rol van Yellow Hawk het belangrijkste: als Wes Studi de rol had geweigerd, was het hele project niet doorgegaan.

Meer over