I, Robot

Will Smith neemt het op tegen robots in sciencefiction I, Robot

Paramount - donderdag 21 september om 20:26

© 20th Century Fox
In het jaar 2035 zijn robots helemaal geïntegreerd in het dagelijks leven. In I, Robot vertrouwt agent Del de mechanische hulpjes niet zo.

Dat wantrouwen is in I, Robot nergens voor nodig. Speciale robotwetten zorgen er anno 2035 voor dat robots mensen nooit kwaad kunnen doen. Als ze van de productieband rollen, worden die wetten bij iedere robot ingeprogrammeerd.

I, Robot

En toch heeft rechercheur Del (Will Smith) het in I, Robot niet op robots. Zeker niet na de dood van wetenschapper en robotpionier Alfred Lanning. Del is er namelijk van overtuigd dat robots daar iets mee te maken hebben. 

Zijn collega's verklaren Del voor gek. Ze weten zeker dat Lanning zelfmoord heeft gepleegd. Een robot kan een mens immers nooit kwaad doen.

Isaac Asimov

I, Robot is een verfilming van de gelijknamige roman van Isaac Asimov. Asimov was naast sciencefictionschrijver ook wetenschapper. Hij is de opsteller van De drie wetten van de robotica, de wetten waar de robots in I, Robot aan gebonden zijn.

Regisseur Alex Proyas trok voor I, Robot een flink blik special effects open. De robots en de futuristische stad Chicago zijn tot in de puntjes verzorgd. Zo ontwierp Audi de bolide waarin Del door de stad scheurt speciaal voor deze film.

Meer over