Idiocracy

Is Luke Wilson de slimste mens in Idiocracy?

Paramount - dinsdag 21 juni om 20:30

© sky.de
In Idiocracy wordt een soldaat in het kader van een experiment ingevroren. In plaats van een jaar later ontdooit hij pas vijf eeuwen later.

In 2005 is het Amerikaanse leger bezig met een geheim experiment. Daarbij proberen ze mensen in te vriezen en ze later levend weer te ontdooien.

Luke Wilson

In Idiocracy is soldaat Joe (Luke Wilson) een van de proefpersonen. Niet omdat hij superintelligent en belangrijk is, maar juist omdat hij heel doorsnee – en daarmee vervangbaar – is. Het was de bedoeling dat de wetenschappers hem na een jaar weer zouden ontdooien. Daar komt alleen niet veel van terecht. Integendeel: Joe wordt vergeten en pas in het jaar 2505 ontwaakt hij uit zijn winterslaap.

Amerika is ondertussen behoorlijk veranderd. Dat is niet echt positief. Amerikanen zijn door massaconsumptie en infantiele tv-programma zó dom geworden dat Joe met afstand de slimste mens is. Omdat hij zo slim is, geeft president Camacho (Terry Crews) hem een opdracht. Joe moet uitzoeken waarom het toch zo slecht gaat met de voedselvoorziening.

Idiocracy

Distributeur Fox zag het eigenlijk helemaal niet zitten om Idiocracy uit te brengen. Niet alleen omdat het bedrijf niet wist wat het met de marketing aan moest, maar ook omdat de film vol zat met expliciete kritiek op grote bedrijven en merken waar Fox zaken mee deed.

Het liefst hadden ze de film direct op dvd uitgebracht. Omdat Fox contractueel verplicht was tot een bioscooprelease, ging dat niet door. Uiteindelijk verscheen de film in zes steden in Amerika in de bioscoop, zonder enige vorm van promotie. Sommige bioscopen kregen zo weinig informatie dat ze de film als Untitled Mike Judge Project moesten programmeren.

Meer over