In de voetsporen van de jaren 60

Philip Freriks blikt terug op de studentenopstand in Parijs in In de Voetsporen van de Jaren 60

NPO 2 - zaterdag 28 januari om 20:37

© Omroep MAX
Jacqueline Wesselius was jarenlang correspondent in Parijs. Tijdens de studentenopstand in 1968 studeerde ze er zelf. Aan presentator Philip Freriks vertelt ze in deze aflevering van In de Voetsporen van de Jaren 60 wat er gebeurde op die bewuste donderdag 2 mei en waarom.

Jacqueline Wesselius was jarenlang correspondent in Parijs. Tijdens de studentenprotesten in 1968 studeerde ze er zelf aan de Sorbonne.

In de Voetsporen van de Jaren 60

Voor In de Voetsporen van de Jaren 60 staat Philip Freriks samen met haar midden in de Franse hoofdstad. Wesselius wijst hem de plek des onheils aan. Ze vertelt wat er gebeurde op die bewuste donderdag 2 mei en waarom. Ze protesteerden tegen de autoritaire overheid en de oorlog in Vietnam.

Studentenopstand 1968

Tussen de andere studenten stond ze stenen door te geven. De politie trad snoeihard op en haalde de woede van de bevolking op de hals. De opstand mondde uit in een algehele staking in heel Frankrijk. Op het Utrechtse Domplein legt John Panders uit wat zijn reden was om daar tijdens Dodenherdenking 1969 een rookbom te gooien.

Meer over