In de voetsporen van de jaren 60

De wereld van de provo's met het Witte Wijvenplan

NPO 2 - zaterdag 21 januari om 20:38

© Omroep MAX
Philip Freriks reist in In de Voetsporen van de Jaren 60 met tijdgenoten naar de jaren 60. Hij komt terecht in de wereld van de provo's met het Witte Wijvenplan, de strijd van de Boerenpartij en de eerste uitzendingen vanaf zee van radio Veronica.

De jaren 60 waren zeker ook de jaren van de provo's, met wit als de kleur van de onschuld en het geweldloze verzet. Samen delen was een van hun progressieve oplossingen voor schaarste en duurzaamheid. Zo bedachten de provo's onder andere het Witte Fietsenplan, het Witte Huizenplan en het Witte Wijvenplan. In In de Voetsporen van de Jaren 60 ontmoet Philip Freriks provolid Irène van de Weetering, die haar ideeën achter de Witte Wijven uitlegt.

Philip Freriks

Freriks spreekt ook Nico Verlaan, toen een Amsterdamse ondernemer, die ook politieke aspiraties had. Hij legt de strategie van de Boerenpartij uit. De partij beleefde zijn hoogtepunt eind jaren 60 met zeven zetels. Ad Bouma neemt Freriks mee naar zeezender radio Veronica. De eerste uitzending was op 18 april 1960.

Meer over