In de voetsporen van de jaren 70

Philip Freriks blikt terug op de treinkaping van 1977 in In de Voetsporen van de Jaren 70

NPO 2 - zaterdag 25 mei om 20:35

© MAX
Op 23 mei 1977 werd Nederland opgeschrikt door een treinkaping bij De Punt en de bezetting van een school in Bovensmilde. Philip Freriks spreekt in deze aflevering van In de Voetsporen van de Jaren 70 met majoor Koen de Maat en de Molukse schrijfster Sylvia Pessireron hierover.

Op 23 mei 1977 kaapten negen gewapende Molukkers een intercity bij spoorwegovergang De Punt. De 54 inzittenden hielden ze in de trein gevangen. Diezelfde ochtend vielen vier gewapende Molukse jongeren in Bovensmilde een basisschool binnen. Daarbij namen ze 105 kinderen en vijf leraren in gijzeling. Met deze acties gaven de Molukkers hun onvrede aan over de loze beloften van de Nederlandse regering; hun was een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken toegezegd.

Philip Freriks

In deze aflevering van In de Voetsporen van de jaren 70 spreekt Philip Freriks met majoor Koen de Maat, die de legerleiding had bij de school. Ook ontmoet hij Astrid van der Scheer, destijds een van de leerlingen van de school, en schrijfster en tweede generatie Molukse Sylvia Pessireron.

Wanneer is In de Voetsporen van de Jaren 70 op televisie te zien?

In de Voetsporen van de Jaren 70 is iedere zaterdag vanaf 20:35 uur te zien bij MAX op NPO2.

Meer over