In de voetsporen van de jaren 70

Philip Freriks ontmoet In de Voetsporen van de Jaren 70 de Dolle Mina's van toen

NPO 2 - zaterdag 18 mei om 20:34

© MAX
Direct aan het begin van de jaren 70 lieten de Dolle Mina's van zich horen. Vrouwen protesteerden tegen de conservatieve rolverdeling van man en vrouw. Philip Freriks ontmoet In de Voetsporen van de Jaren 70 de Dolle Mina's van toen uit Den Bosch.

Direct aan het begin van de zeventiger jaren lieten de Dolle Mina's van zich horen. Vrouwen protesteerden tegen de conservatieve rolverdeling van man en vrouw. Ze voerden de ene na de andere ludieke actie uit. Ze bezetten kasteel Nijenrode omdat er geen vrouwen op het opleidingsinstituut werden toegelaten. Ze verbrandden korsetten, deelden condooms uit en verstoorden een missverkiezing. Ze regelden ook praktische zaken waaronder het oprichtten van kindercrèches.

In de Voetsporen van de Jaren 70

In deze In de Voetsporen van de Jaren 70 ontmoet Philip Freriks de Dolle Mina's van toen uit Den Bosch. Ook de homo's streden voor meer acceptatie. Na uitspraken van bisschop Gijsen, die vond dat homo's geen volwaardig lid van de kerk konden zijn, werd de eerste Roze Zaterdag georganiseerd.

Meer over