In het brein van de bedrieger

Op zoek naar de motieven van bedriegers

NPO 2 - woensdag 6 juli om 23:05

© KRO-NCRV
Met valse documenten wist Matthew Cox hypotheekverstrekkers voor miljoenen op te lichten. Hij is de eerste proefpersoon in de nieuwe documentaireserie In het Brein van de Bedrieger waarin onderzoekers op zoek gaan naar de motieven van bedriegers.

De meeste mensen vinden het fascinerend om te horen hoe gewiekste oplichters hun slachtoffers in de luren leggen, maar voor wie zelf het doelwit wordt van zo'n bedrieger kan het een traumatische ervaring zijn. Wat gebeurt er in het brein van oplichters, en wat maakt ze zo bedreven in psychologische manipulatie?

Matthew Cox

In de nieuwe documentaireserie In het Brein van de Bedrieger buigt een team van onderzoekers zich over allerlei vragen. Een forensisch psycholoog, een gedragsdeskundige en een neurowetenschapper onderwerpen beruchte oplichters aan een serie tests om te zien wat hen beweegt. Het eerste proefkonijn is Matthew Cox, die hypotheekverstrekkers voor miljoenen oplichtte met valse papieren en gladde praatjes. De Amerikaan zat dertien jaar achter de tralies.

Meer over