In the Valley of Elah

Tommy Lee Jones zoekt zijn zoon in In the Valley of Elah

SBS 9 - dinsdag 1 augustus om 23:12

© RCV
Een gepensioneerd militair gaat in In the Valley of Elah op zoek naar zijn zoon, die na zijn terugkeer uit Irak spoorloos is.

De oorlog in Irak is een gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten. Regisseur Paul Haggis liep al langer rond met een waargebeurd verhaal over de nasleep van de missie in Irak, maar kon dit pas verfilmen nadat hij in 2004 een Oscar won voor Crash.

In the Valley of Elah

De prijs opende voor Haggis meer deuren die vroeger gesloten bleven. Toch duurde het alsnog drie jaar voor hij aan de slag kon met In the Valley of Elah.

Hoofdpersoon is Hank Deerfield (Tommy Lee Jones), een voormalig militair politieagent. Hij wordt gebeld omdat zijn zoon Mike – ook een militair – na het weekend niet is teruggekeerd op de basis.

Vrij bizar nieuws, want Hank was er niet eens van op de hoogte dat Mike (Jonathan Tucker) al terug was uit Irak. Waarom had hij hem dit niet verteld? En wat is er nu met hem gebeurd?

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones is met zijn karakteristieke, gegroefde gezicht uitermate geschikt voor de rol van de – ondanks zijn pensioen nog steeds extreem gedisciplineerde – Hank. Niet voor niets kreeg hij voor zijn rol in In the Valley of Elah een Oscarnominatie.

Oorspronkelijk zou die rol trouwens naar een andere oude rot gaan: Clint Eastwood zou Hank spelen. Toen hij uiteindelijk toch bedankte voor de rol, raadde Eastwood regisseur Paul Haggis aan om zijn goede vriend Tommy Lee Jones te casten.

Meer over