Indië in je ziel

Herinneringen aan de oorlog in Indië

NPO 2 - zondag 13 februari om 14:48

© MAX
In de vijfdelige documentairereeks Indië in je Ziel worden Indische Nederlanders en Indiëveteranen geportretteerd. In deze eerste aflevering vertelt generaal-majoor der mariniers b.d. Franklin van Kappen over zijn oorlogsverleden in Indië.

In 1945 kwam een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië begon en veel Indische Nederlanders vertrokken naar Nederland. Tegelijkertijd gingen duizenden Nederlandse militairen naar Indië om ‘orde en vrede’ te brengen.

Indië in Je Ziel

In de vijfdelige documentairereeks Indië in je ziel wordt duidelijk hoe het verleden nog altijd doorwerkt bij vier generaties repatrianten en veteranen. In deze eerste aflevering vertelt generaal-majoor der mariniers b.d. Franklin van Kappen over zijn oorlogsverleden. Hij zat als baby met zijn moeder in het vrouwenkamp Lampersari, bij Semarang. Later belandde hij in kamp Karangpánas. Na de oorlog werd zijn vader overgeplaatst naar Nederlands-Nieuw-Guinea, waar hij het enige witte kind was.

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

Indië in je ziel wordt uitgezonden naar aanleiding van het langverwachte onderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Dit onderzoek wordt aanstaande donderdag gepubliceerd en is in opdracht van de Nederlandse regering gehouden door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Komende week wordt er in diverse programma’s stilgestaan bij dit onderwerp, waaronder dinsdag en woensdag in het tweeluik De Indische rekening.

Meer over